Thursday, August 13, 2009

PROFAIL




PROFAIL SHIMA


Nama

Ku Nazhatulshima Binti Ku Kamaruzzaman


Tarikh Lahir

12 September 1969


Asal

Banting, Selangor Darul Ehsan


Tempat Lahir

Sungai Ara, Kg. Kelanang, Banting, Selangor


Keluarga

Anak sulung dari 3 orang adik beradik
Ayah : Ku Kamaruzzaman
Ibu    : Halijah Binti Haji Shah Kobat
Adik  : Ku Ezi Zarina
            Ku Iskandar Hezrin


Pendidikan

Tadika St. Ann, Port Klang

SK Convent St. Ann, Port Klang (Darjah 1– 3)

SK Seri Langat, Banting (Darjah 4 – 6)

SM Sultan Abd. Samad, Teluk Datuk, Banting (Ting. 1 – 4)

SM Pendang, Kedah (Ting. 5)

Institut Harapan, Banting (kali ke-2 menduduki SPM)


Album Studio

Shima And The Boys – Kelkatu Gugur Sayapnya (1989)

Shima (1990)

Shima Vol. 2 (1991)

Shima 3 Teringin (1993)

More Than Your Girl (1993)

Luka Dilukai (1994)

Rasa (1997)

Aku Tetap Aku (1999)

Ke Pangkuanmu (2007)

Kelkatu Gugur Sayapnya (reissued 2016)


Kompilasi

The Best of Shima (1993)

Pilihan Instrumental Terbaik (1993)

Best of Shima Vol. 2 (1995)

Best Ballads (2004)

Keunggulan (2006)

Essential Shima (2010)

4 Diva Rock Lagenda (2014)

Keunggulan (repacked) (2015)


Video MTV

MTV Karaoke (2004)

Keunggulan (2006)


Projek Khas

Di Pagi Aidilfitri (Album Bingkisan Aidilfitri) (1991)

Cahaya Aidilfitri (Album Bingkisan Aidilfitri) (1991)

Suasana Hari Raya (Album Bingkisan Aidilfitri Vol. 2) (1992)

Serumpun Tak Bisa Luruh (Album Pasti Hitz) (1994)

Meniti Pelangi (Album Pasti Hitz) (1994)

I Hate Myself For Loving You (Benson & Hedges Light Tones The Tour Album) (1995)

Buih (Benson & Hedges Light Tones The Tour Album) (1995)

Mohon Diri (Album Balada Airmata) (1998)

Warna-Warni Aidilfitri (Album Warna-warni Aidilfitri) (1998)

Fajar Menyinsing Lagi (Album Warna-warni Aidilfitri) (1998)

Kita Insan Biasa (duet bersama Ramli Sarip Album Ruh Zaman) (2005)


Runut Filem
Harga Diri (OST Gelora Cinta)

Sutera Putih (OST Sutera Putih)

Bantal Baldu Meneman Mimpi (OST Putih)

Hidup Matiku Rock And Roll (OST Kami Histeria)


Filem
Kelisa - memegang watak Adila (pelakon pembantu)

Gelora Cinta - memegang watak sendiri sebagai penyanyi Shima (undangan khas)

Red Haired Tumbler Di Malaya - memegang watak Manik (pelakon pembantu)

Sutera Putih - memegang watak Rin (pelakon utama)


Drama

Abang

Hati Kristal

20 comments:

  1. Hari ni tak banyak kerja sangat boleh lah godek godek internet. tak puas rasanya nak tahu pasal shima. bukan hari ni jer. bateri handphone pun dah berkali kali tukar dan charge sbb nak dengar lagu shima dalam vcd-k. kalau shima dapat membaca, saya nak ucapkan: selamat berpuasa, selamat berhari raya. semoga berbahagia. jangan lupakan Allah dah lah yer. wassalam. rahman2157@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Saudara Rahman,

    Terima kasih atas komen yg diberikan, buat pengetahuan saudara saya merupakan peminat setia Shima semenjak dahulu.

    Sama2 kita doakan yg tbaik buat beliau

    ReplyDelete
  3. need advice how to contact shima's father,ku kamaruzzaman.He is my brother who I have not seen since 1979 when I moved to England.

    ReplyDelete
  4. Dear blogger, you read this msg right. pls do a favour to fill-in the 30 years gap. semoga berjaya. tks.

    ReplyDelete
  5. Ku Jamaludin.. i'll try my best to get the contact number 4 u...

    ReplyDelete
  6. Hello tak sesiapa tahu dimana ke?

    ReplyDelete
  7. mana Shima sekarang? Dia ada perform kat mana2?

    ReplyDelete
  8. Don Zahid... kali terakhie Shima merakamkan album adalah pada tahun 2007...

    Buat masa skrg beliau lebih menumpukan perhatian kepada keluarga...

    Pada 21 Oktober 2009 baru2 ini beliau menjadi tetamu dalam program "Jangan Tidur Lagi" di TV3.

    ReplyDelete
  9. Dalam program tersebut beliau mendendangkan 3 buah lagu: -
    1. Teringin;
    2. Serpihan Berkaca; dan
    3. Sedar

    Mutu vokal beliau bertambah bagus...

    ReplyDelete
  10. Hi Blogger,
    Assalamualaikum,

    I am HanLuna from Youtube.I have been a fan of Shima since my childhood days.My very first album would probably be Shima Vol 3 - Teringin.My aunt bought me a cassette tape of that album and i remember playing it each time from side A to side B before going to school...(it was afternoon session for my school)

    My question is regarding the song ''Mohon Diri'' by Rosli Selasih.I am wondering which album did that song appeared in?I bought the best ballads album and the karaoke vcd and the date of that song was from 1988.Did Shima begin her career as a solo artiste before joining The Boys?

    Thanks and assalamualaikum,

    Farhan Han (Singapore)

    ReplyDelete
  11. Waalaikumsalam Farhan...

    Thanks a trillion for the comment...

    FYI "Mohon Diri" originally was the special number for the compilation album "Balada Air Mata" which has been released sometime in 2001 or 2002 (sorry i really cannot recollect the actual date as i have lost the CD...

    Prior to joining The Boys, Shima was a lead singer for a rock group named "Black Wizard" (which also joined by Ajin of Blackrose... They were in the process of recording their debut album, when Shima was offered to join The Boys...

    ReplyDelete
  12. Salam.. Saya teringin sangat nak ulang tonton "Jangan Tidur Lagi" yang mana Shima menjadi tetamu. Dah try cari di TV3.com, Youtube.. tapi takder yang upload. Kalau sesiapa yang ada rakam, boleh share dengan saya.. please.. -Din

    ReplyDelete
  13. To uglykiddin cuba saudara cari di multiply.com. saya tak pasti sama ada rakaman tersebut ada diupload di sana tapi saudara boleh cuba cari di sana atau di 4shared.com

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Persembahan Shima di rancangan "Jangan Tidur Lagi",jelas kelihatan kematangan. Nampak sayu mata memandang. Shima pandai membawa diri walaupun dalam program mereka yang jauh lebih muda. Saya pernah buat penggambaran dengan kumpulan Headlight, begitu keadaanya semasa di kawasan Felda. Apapun, Shima buatlah lagi album. Tentunya dengan komposer yang hebat hebat. bye

    ReplyDelete
  15. salam..
    tumpang tnya..
    ape tajuk lagu shima ini...
    madu manis padamu.. pahitnya sungguh bagi diriku..suka ataupun tidak.. aku terus memandam rasa.. ingin sekali aku pergi bwa diri, tapi kemana arah..
    tolong2 bagitahu, dah fkir lama tp x dapat tjuknya.. mekasihh..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum shima. selamat menyambut hari lahir pada 12 hb september ni semoga diberkati Allah hendaknya. selamat berpuasa dan salam aidilfitri dari kami sekeluarga

    ReplyDelete
  17. saudari pixiefay... lagu tersebut merupakan nyanyian Nora, bukan Shima, judulnya Dedam Dalam Diam

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum
    Alahai, bila main lagi Shima yg berjudul,
    KASIH ENGGAN MERINDU, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.
    Shima, buat album lagi tak?

    ReplyDelete
  19. saudara rahman... saya baru berjaya mengesan account facebook Shima... saya dah beritahu tentang kewujudan blog ini... harap2 Shima sudi menjengok ke blog ini & membalas komen anda... amin

    ReplyDelete
  20. "semalam rasanya akulah insan yang paling bahagia... dikasih dimanja hari2ku begitu sempurna..."

    lagu tu memang best rahman... tapi dalam album tu saya paling suka lagu "usahlah"...

    ReplyDelete