Monday, September 10, 2012

KLARIFIKASI


PAGI ini saya agak terkejut apabila membaca ruangan pojok dalam bahagian sisipan Rap, Harian Metro. Dalam ruangan SOSEH SOSEH tertera dengan besar tajuk rencana "KENAPA LETAK GAMBAR GEREJA?". Untuk manfaat semua pembaca saya ulang penulisan tersebut: -

1. KETIKA ramai artis Melayu lain tampil untuk bertudung dan mahu mendalami ajaran agama Islam, ada pula seorang artis kita yang nampaknya tidak sensitif langsung atau tidak peka dengan perkara yang menyentuh hal-hal agama.

2. Artis yang SS maksudkan ini bukanlah orang baru dalam bidang hiburan tanah air, sebaliknya cukup berpengalaman dan pernah terkenal suatu ketika dulu.

3. Lebih daripada itu, SS sendiri pun masih mendengar lagu popularnya sampai sekarang.

4. SS dapat cerita ini daripada seorang peminat yang ternampak laman sosial milik artis berkenaan.

5. Kata peminat tadi, dia tidak faham apakah motif sebenar artis itu menulis status terkininya itu dengan meletakkan gambar gereja tempat dia belajar pada zaman tadika dulu termasuk menyanyi.

6. Dengan bangganya artis itu memberitahu kenyataan itu.

7. SS memang tak faham langsung motif artis itu sengaja meletakkan gambar gereja berkenaan.

8. Kalau ikutkan, ada juga kawan SS dulu pernah belajar di sekolah yang berasaskan perjuangan mubaligh Barat tapi mereka tidak pula menulis status yang boleh menjejaskan sensitiviti agama kerana corak pengajian pun sudah lain mengikut kesesuaian Kementerian Pendidikan.

9. Kalaulah tujuan artis itu menulis status sedemikian dengan hasrat untuk memberitahu semua peminat di luar sana bahawa kehebatan vokalnya itu kerana dia ada asas menyanyi ala-ala 'gospel', SS rasa perkara seperti itu tidak perlulah dimegahkan kerana dia bukannya di Hollywood.

10. Dia juga bukan Whitney Houston.

11. Pada pemerhatian SS, ramai lagi penyanyi kita yang ada vokal hebat seperti Jaclyn Victor tapi dia tidak pula menunjuk-nunjuk pernah belajar menyanyi 'gospel' pun.

12. Bagi SS, perbuatan artis terbabit melambangkan semacam jiwanya sedang kacau dan pendek akal kerana dia seorang selebriti Melayu.

13. Janganlah dengan sendirinya mengundang fitnah dan membuat provokasi kepada masyarakat yang meminatinya selama ini.

14. Nasihat SS ini pun untuk kebaikan artis itu kerana dia milik masyarakat dan harap dia sedar.

15. SS: Selalu fikir panjang dulu sebelum setiap gambar dimuat naik ke dalam laman sosial.

-----------

Sekalipun tidak dinyatakan nama artis berkenaan di dalam artikel tersebut, namun saya yakin dan amat tahu bahawa ianya merujuk kepada pemilik nama sebenar Ku Nazhatul Shima binti Ku Kamaruzzaman atau lebih dikenali dengan nama pentas Shima.

Untuk manfaat semua pembaca di bawah ini saya letakkan gambar yang menjadi pertikaian di dalam artikel di atas.Saya tidak menyalahkan wartawan hiburan tersebut menulis artikel berkenaan. Namun sebagai peminat Shima saya rasa terpanggil untuk membuat klarifikasi berkenaan gambar tersebut. Hakikatnya bukanlah menjadi niat Shima jauh sekali untuk berbangga sebagaimana yang terkandung di dalam artikel di atas.

Penerangan gambar juga jelas iaitu "My kindergarten St. Anne's Church Port Klang and this is where all started :) Where I started singing". Terjemahannya "Tadika saya St. Anne's Church Port Klang dan di sinilah segalanya bermula :) Di mana saya mula menyanyi".

Tidak ada satu perkataan pun yang menggambarkan kebanggaan Shima yang beliau ada asas menyanyi ala-ala 'gospel' seperti perenggan 9 artikel di atas. Samada keterangan gambar atau komentar-komentar Shima hanya menceritakan zaman pra sekolahnya di Klang.

Sekiranya pembaca semua mengikuti laman sosial facebook milik Shima seperti saya, pasti pembaca semua tahu Shima akan memuat naik gambar-gambar kenangan sepanjang hidup beliau. Beliau ada memuat naik gambar sewaktu beliau aktif dalam sukan Tae Kwan Do dan mewakili Kedah dalam Sukan Malaysia (Sukma), gambar-gambar beliau bersama artis-artis semasa zaman kegemilangan beliau dan gambar-gambar konsert yang dijayakan olehnya.

Di bawah saya sertakan gambar yang dimuat naik oleh Shima, iaitu gambar sekolah yang dihadirinya semasa zaman sekolah menengah.


Selain itu banyak lagi gambar-gambar tempat yang melakar sejarah sepanjang 43 tahun (lagi 2 hari merupakan hari jadi Shima ke-43) hidup beliau di muka bumi ALLAH ini. Terdapat gambar-gambar lain seperti Makam Sultan Abdul Samad, Banting; Rumah Api Bukit Jugra, Banting; Jeti Kuala Kedah; Masjid Al-Hussain, Kuala Perlis dan lain-lain yang dimuat naik ke dalam facebook Shima. Maka Tadika St. Anne's hanyalah satu muka surat dari senaskah buku riwayat hidup Shima.

Hasrat Shima hanya satu, untuk berkongsi perjalanan hidupnya bersama peminat-peminat yang terus menyokong karier nyanyiannya sekalipun beliau tidak lagi tersenarai dalam kelompok penyanyi popular di arus perdana. Sebagai peminat setia Shima saya memahami dan menghargai usaha beliau untuk berkongsi. Cuma sebagai manusia mungkin beliau sedikit alpa tentang yang dinamakan sensitiviti.

Namun setelah dimaklumkan tentang artikel di atas, Shima dengan pantas mengeluarkan gambar tersebut dari laman sosial facebook beliau. Ini menunjukkan beliau seorang yang peka dengan teguran asalkan ianya membina. Kini tiada lagi gambar tadika St. Anne di laman sosial facebook Shima.

Tiga gambar di bawah adalah entry facebook Shima hari ini.

1. Pagi tadi saya memaklumkan Shima tentang artikel di Harian Metro dan maklum balas ringkas beliau: "it's ok I've read it :) Our kindergarten wasn't inside the church, next to it there was or maybe still there...a small building for all children from all races and religions, teachers too :) We were all in the choir :) They built this little stage for us to sing, childrens's songs not gospel :)".


2. Klarifikasi seterusnya dari Shima bagi mengelakkan salah faham: "Selamat petang semua :) Dulu di St.Anne's Churh tu....( bukan DI DALAM ) di sebelahnya ada satu tadika kecil masa 70'an. Masa tu semua bangsa tak kira India, Cina maupun Melayu belajar ABC dan kami menyanyi dalam koir kindergarten DI LUAR! Kelas agama pun ada, Tiap2 hari ustazah akan datang mengajar kami, cikgu bangsa India , Cina ada dan juga Melayu, jadi jangan pula ada yang mengatakan kami nyanyi gospel ya, kami nyanyi lagu kanak2 le :) Gambar tu saje yang ada di internet, nanti lah saya upload gambar dengan kawan2 yang lain menyanyi di pentas, nyanyi lagu ikan kekek :) Peace! :)".


3. Seperti manusia biasa Shima meneruskan hidup dengan tabah walau apapun dugaan dan cabarannya: "Time for me to get ready for work, no time to judge, to assume or to criticize people :) Peace :)".

No comments:

Post a Comment